Huishoudartikelen die catastrofale schade aan uitrusting kunnen veroorzaken

Elke keer als we abseilen, vertrouwen we onze levens op ons canyoning materiaal. Of het nu het anker, het touw, de hardware of onze canyongordel is, een enkel punt vanzwakte kan catastrofaal zijn. Ervoor zorgen dat jij alleen de juiste uitrusting gebruikt en deze regelmatig op schade controleert, is een redelijk verstandige stap. Maar je beseft misschien niet dat veel gewone huishoudelijke artikelen canyoning-materiaal ernstig kunnen verslechteren.

Black Diamond deed wat diepgaand onderzoek naar het onderwerp na ontvangst van een e-mail van een klant die het falen van een gordel beschreef terwijl hij aan het klimmen was in een indoor klimhal. Terwijl hij werd neergelaten, hoorde hij een “krrrak”, keek naar beneden en zag dat zijn harnas in de taille was afgescheurd. Hij slaagde erin het touw vast te pakken en liet zich zonder letsel op de grond zakken. Het incident bracht een aantal serieuze problemen met zich mee over hoe een gordel in bijna nieuwe staat catastrofaal in gebruik had kunnen falen.

De volledige tests die zijn uitgevoerd, zijn echt interessant en zeker de moeite van het lezen waard. Het is hier te vinden: https://eu.blackdiamondequipment.com/en_NL/experience-story?cid=qc-lab-acid-harness

Om te achterhalen wat de oorzaak was van het falen, testten ze bij Black Diamond een reeks veel voorkomende huishoudelijke producten om te zien wat blootstelling aan Nylon en Dyneema kan doen.

Zwembad- en aquariumproducten waren de ergste overtreders, met een half uur blootstelling aan één product voldoende om de sterkte van Nylon met meer dan 90% te verminderen.

Hoewel zuren en andere chemicaliën voor de hand liggende risico’s lijken, was azijn dat mij verbaasde. Dit wordt vaak gebruikt als een milieuvriendelijk reinigingsproduct, en ik weet zeker dat er mensen zijn die het hebben gebruikt om buitensport uitrusting te reinigen. Toch toonden de testen een verlies aan kracht door blootstelling hieraan.

De berichten van de Black Diamond-testen waren vrij eenvoudig, maar het is de moeite waard om te onthouden:

  • bescherm je uitrusting tegen blootstelling aan mogelijk gevaarlijke materialen;
  • inspecteer het visueel regelmatig op tekenen van schade;
  • bewaar spullen veilig;
  • ken de volledige geschiedenis van je uitrusting;
  • en als je denkt dat veiligheidskritieke uitrusting mogelijk is blootgesteld aan schadelijke chemicaliën, moet je deze onmiddellijk buiten gebruik stellen.