Opleiding

Canyoning heeft zich in de afgelopen twintig jaar ontwikkeld tot een “nieuwe” bergsport. De roots liggen binnen de speleologie, maar voortschrijdend inzicht en materiaal ontwikkeling hebben ertoe geleid dat deze bergsport discipline zich tot een volwaardige buitensport heeft geevolueerd.

Veel Nederlanders komen tijdens de vakantie in aanraking met deze spannende en uitdagende (nieuwe) sport. In Europa zijn tientallen buitensportbedrijven die canyoning in de vorm van dagactiviteit aanbieden. Ook Nederlandse buitensport bedrijven bieden canyoning aan. We maken geen reclame voor specifieke bedrijven let echter goed op of gidsen ook bevoegd en bekwaam zijn. Een overzicht van betrouwbare bedrijven vindt je op de website van de Nederlandse Canyoning Bond.

Wat nu als je canyoning heel erg leuk vindt?

Via een aantal Nederlandse buitensportbedrijven kun je de opleiding tot Basic en/of Advanced Canyoneer volgen. Vaak een cursus van een week in één van de Europese berggebieden.

Canyonteam Nederland geeft incidenteel een workshop of training vaak in samenwerking met de NCB. Natuurlijk moet je vooral canyoning beoefenen in een canyon, maar een belangrijk deel van de theorie en een aantal praktijk/techniek trainingen kunnen prima in Nederland getraind worden. Wij denken dat deze werkwijze de kans van slagen voor een basic of advanced canyoneer examen vergroot en helpt om je canyon skills up to date te houden.

Canyonteam Nederland biedt zelf geen basic of advanced canyoneer opleiding aan. We verwijzen je graag naar een aantal Nederlandse buitensport bedrijven die deze opleidingen aanbieden.